MAS Království Jestřebí hory

O nás Servis regionu Fotogalerie Kontakt

Filtry - zde klikněte pro jejich nastavení

Marie Napálená a George Vykuk

Publikováno: Čt 26.10.2023

Region: Jestřebí hory, Pilníkov, Podkrkonoší

Obecně prospěšná společnost Místní akční skupina Království – Jestřebí hory (MAS KJH) již delší dobu cílí na seniory. Ráda pro ně pořádá nejrůznější akce. Tou největší je zářijová Olympiáda pro starší a dříve narozené.

Ale má o ně také strach. Aby „nenalítli“. Proto pro ně opět po roce zprostředkovala představení herců z mosteckého Divadla VeTři, kteří velmi nápaditě dovedou upozornit na úskalí a rizika spojená při komunikaci s těmi, kteří nám něco nabízejí. A my je přitom neznáme.

Zhlédnutí tří scének na téma Jak se bránit podvodníkům využily ve středu 25. října 2023 v sále pilníkovské restaurace Slunce tři desítky zájemců.

V první etudě, na základě jímavého silného příběhu, vylákal na sociální síti George Vykuk na Marii Napálené dvacet tisíc dolarů. V roli „chudinky“ byl trpělivý a natolik přesvědčivý, že po několika měsících dokázal svou oběť obalamutit. Když kýžené ovoce sklidil, profil na síti si zrušil. 

V druhém modelu herci přítomným divákům dali nahlédnout do jiné strategie podvodníků. „Jestli vám záleží na penězích, investujte je, my vám peníze dobře zhodnotíme,“ tak pan Vykuk obratně zpracovává paní Napálenou. Pak už ji jenom dožene ke stisku tlačítka „aktivovat“, záhy zavolá falešný bankéř, účty se propojí a úspory jsou pryč.

Třetí scénka navazuje na situaci, kdy zoufalá Marie Napálená už peníze žádné nemá, a tak začne prodávat věci na digitálních tržištích typu Marketplace a Sbazar. O ně projeví zájem George Vykuk, který slibuje, že celou transakci zařídí, zboží jí zaplatí, jen ať mu nadiktuje přístupové údaje z platební karty včetně CV kódu. Tady už naštěstí po předchozích zkušenostech Marie Napálená zavětří, řekne, že se poradí se synem, čímž podvodníka odradí.

Mnozí diváci v pilníkovském sále očividně podobnou zkušenost s některou ze situací zažili na vlastní kůži. A tak se chtěli ujistit, zda je řeší správně. Interpelace směřovali přímo na přítomného policejního preventistu Bc. Lukáše Vincence, který zasvěceně na všechny jejich dotazy odpověděl, zásady bezpečného chování v online prostoru zopakoval a apeloval na to, aby byli obezřetní. Se stejnou výzvou a vylíčením vlastních zkušeností s podvodníky se přidali i Josef Červený, starosta Města Pilníkov, a Dr. Jan Balcar, ředitel MAS KJH.

Smysluplný počin pořádala Policie ČR ve spolupráci s MAS KJH a Městem Pilníkov, a podpořil ji Odbor prevence kriminality Ministerstva vnitra ČR.

Mgr. Petr Kalousek

Velká fotogalerie je zde.

Mapa k článkům - kliknutím zobrazíte informace

Vybrali jsme pro Vás