MAS Království Jestřebí hory

O nás Servis regionu Fotogalerie Kontakt

Filtry - zde klikněte pro jejich nastavení

Výlet za Čapky do Malých Svatoňovic nebo Úpice

Publikováno: Čt 13.07.2023

Region: Jestřebí hory, Malé Svatoňovice, Podkrkonoší, Úpice

Karel, Josef a Helena Čapkovi – slavné sourozenecké trio s kořeny v Kladském pomezí, které patřilo mezi významné osobnosti kulturního života meziválečného Československa. Vydejte se poznávat jejich dílo i životní osudy do jejich rodného kraje „mezi Úpou a Metují“ v roce, kdy si připomínáme výročí 85 let od úmrtí Karla Čapka.

V Malých Svatoňovicích na úpatí Jestřebích hor sídlí Muzeum bratří Čapků, které vzniklo již v roce 1946 v rodném domě Karla Čapka. Naproti se nachází obnovený park se sousoším obou bratrů, ale také s interaktivními tabulemi, které malé i velké návštěvníky seznamují především s jejich dětskou tvorbou. Nad obcí se tyčí vrch Žaltman se stejnojmennou rozhlednou. Nedaleko od něj najdete ukrytou Lotrandovu sluj, kde v 16. století skutečně žil loupežník Sandman, který se stal předlohou pro pohádku O loupežníku Lotrandovi.

Město Hronov je známé především jako rodiště Aloise Jiráska, ale narodili se tu i Helena a Josef Čapkovi. Později, když rodina žila v nedaleké Úpici, sem všichni sourozenci jezdívali za svými prarodiči do mlýna. Dnes jej můžete navštívit i vy! Čapkův mlýn neboli Stará papírna je od loňského roku otevřen pro veřejnost. Děti zabaví zdejší „poznávačka“ pohádkových příběhů z knihy Devatero pohádek a dospělé zaujme expozice věnovaná dalším významným hronovským rodákům. Od mlýna se můžete vydat po naučné stezce s názvem „Cesta psa Voříška“, na jejímž konci vás čeká dechberoucí výhled z rozhledny ve Vysoké Srbské.

V Úpici, která je centrem Jestřebích hor, rodina prožila celých 17 let. Není proto divu, že se místa z blízkého okolí často objevují v Čapkových pohádkách. Čapkovu vilu tady najdete dodnes, ale dům již slouží zcela jinému účelu, sídlí v něm Policie České republiky. S příběhem rodiny MUDr. Antonína Čapka se můžete seznámit v expozici Městského muzea a galerie J. W. Mezerové. To spravuje i nejstarší dochovaný objekt ve městě, unikátní úpickou Dřevěnku, kterou byste určitě neměli při své návštěvě minout.

Více tipů na výlety s čapkovskou tématikou najdete na webu www.karelcapek.cz.

 

S pozdravem a přáním pěkných letních dní
 
---
Bc. Markéta Tomanová
manažer pro styk s veřejností
Kladské pomezí, o.p.s.
547 01 Náchod, Karlovo náměstí 179
www.kladskepomezi.cz
www.ski.kladskepomezi.cz
www.toulavybatoh.cz
www.karelcapek.cz

Mapa k článkům - kliknutím zobrazíte informace

Vybrali jsme pro Vás