MAS Království Jestřebí hory

O nás Servis regionu Fotogalerie Kontakt

Filtry - zde klikněte pro jejich nastavení

Za zážitky a místními dobrotami vycestujte na venkov

Publikováno: Út 26.04.2022

Region: Jestřebí hory, Podkrkonoší

Máte chuť vyrazit za zážitky, ale nevíte kam? Místní akční skupiny (MAS) z celé České republiky pro vás mapují zajímavá místa, místní výrobce, služby a podniky, které stojí za to vyzkoušet.

Více než 2 400 tipů na venkově, které jsme za vás ověřili, naleznete v unikátní databázi na webu www.regionysobe.cz. Cílem této kampaně je propojení lokální nabídky podnikatelů s místními konzumenty a turisty.

Chcete navštívený region poznat všemi smysly? Hodláte si ze svého výletu nebo pracovní cesty přivézt kvalitní dárek nebo si pochutnat v osvědčené restauraci? Pak určitě vsaďte na velkého pomocníka „Regiony sobě“. Podniky jsou tu rozděleny do 6 kategorií – obchody a prodejny, potraviny a přírodní produkty, řemesla, rukodělné výrobky, služby, stravování a ubytování.

„MASky“ dlouhodobě podporují lokální ekonomiku.  S aktéry v území jsou úzce propojené na principu takzvaného síťování. Některé místní akční skupiny koordinují regionální značky, kterých je v Královéhradeckém kraji sedm (KRKONOŠE originální produkt, PODKRKONOŠÍ regionální produkt, BROUMOVSKO regionální produkt, ORLICKÉ HORY originální produkt, Regionální produkt – Kladské pomezí, Regionální produkt – Český ráj a Regionální produkt Hradecko).

Dalším příkladem ekonomické podpory jsou pak dotační příležitosti pro podnikatele z Programu rozvoje venkova. Ať už se jedná o podporu malých a středních podniků v zemědělství na nákup zemědělské techniky či vybavení farem, nebo nezemědělského podnikání v lesích jako jsou například turistické stezky, výstavba naučných, herních a fitness prvků či údržba a bezpečnost lesa včetně mostků a lávek,“ vysvětluje předsedkyně Národní sítě Místních akčních skupin ČR Jana Kuthanová, starostka Obce Hořiněves.

Náš kraj disponuje množstvím šikovných a podnikavých lidí, kteří mohou díky takzvanému „Malému LEADERu“ získat finanční prostředky na sportovní, kulturní a společenské akce nebo na podporu marketingových aktivit pro místní podnikatele,“ popisuje Ing. Mgr. Pavel Rejchrt, manažer MAS Stolové hory.

Místní akční skupiny nabízejí i poradenskou službu v rámci krajských, národních a evropských dotací či přeshraniční spolupráce. Pomáhají například i s žádostmi o kotlíkové dotace. „Pro zájemce z území MAS Královédvorsko pořádáme semináře k energetice a úsporám energií.  První seminář se uskuteční ve čtvrtek 5. května 2022 od 17:30 a bude zaměřen na vlastníky rodinných domů. Účastníci budou mít možnost přinést si vlastní vyúčtování elektřiny i plynu k individuální konzultaci, dozví se rady a tipy související se základní optimalizací nákladů domácnosti z hlediska energeticky úsporných opatření a chybět nebude ani přehled dotačních možností. Každý účastník bude mít po absolvování semináře nárok na vytvoření bezplatné energetické studie na míru (obvyklá cena je 5 000 Kč) k vyhodnocení současného stavu objektu a optimálního návrhu, co se ne/vyplatí realizovat,“ informuje ředitelka MAS Královédvorsko Ing. Lenka Křížová.

 Podpora lokální produkce může mít i podobu animace území a spolupráce při soutěžích typu Vesnice roku. „V minulých kolech vybojovaly například obce Rudník a Strážné z území MAS Krkonoše oranžovou a modrou stuhu. Rudník se v krajském kole soutěže umístil na prvním místě za spolupráci se zemědělci a Strážné za spolkovou činnost. Do soutěže se mohou přihlásit obce vesnického charakteru, které mají maximálně 7 500 obyvatel a mají zpracovaný vlastní strategický dokument zabývající se rozvojem obce, program obnovy vesnice nebo program rozvoje svého územního obvodu,“ vysvětluje Mgr. Kateřina Fejglová, vedoucí Místní akční skupiny Krkonoše. Zájemci o účast v letošním ročníku soutěže Vesnice roku musí doručit přihlášku na Ministerstvo pro místní rozvoj nejpozději do 29. dubna 2022.

Petra Hartmanová
Místní akční skupina Krkonoše, z.s., hartmanova@maskrkonose.cz

Autoři fotografií:
SDH Bukovice
Honza Bartoň
Angela Veselá
Sdružení pro Vízmburk

Mapa k článkům - kliknutím zobrazíte informace

Vybrali jsme pro Vás