MAS Království Jestřebí hory

O nás Servis regionu Fotogalerie Kontakt

Filtry - zde klikněte pro jejich nastavení

Starostové v Úpici jednali o pomoci uprchlíkům

Publikováno: Po 28.03.2022

Region: Jestřebí hory, Podkrkonoší, Úpice

Místní akční skupina Království - Jestřebí hory, o.p.s. hostila ve čtvrtek 24. 3. Svačinu se starosty. Hlavním tématem jednání byl příchod uprchlíků z Ukrajiny a jejich začleňování do běžného života v našem regionu.

Ředitel naší MAS Jan Balcar v úvodu přítomné přivítal a seznámil je s tím, jak organizace pomáhá Ukrajině a uprchlíkům. Již několik týdnů funguje náš transparentní účet číslo 380381385 / 0600. Z něj je pořizována konkrétní pomoc pro ukrajinské zdravotníky v první linii, více ZDE. Starostové byli také seznámeni s našimi materiálními sbírkami, tu nejbližší uspořádáme v úterý 29. března od 15 do 18 h v Havlovicích, podrobnosti ZDE. Starostové pak prozradili, jak probíhá začleňování uprchlíků u nich a co mohou jednotlivé obce nabídnout.

Vítězná
Obec Vítězná může případně nabídnout jen ubytování v tělocvičně. V ZŠ Vítězná je 9 žáků z Ukrajiny, zřídili tu pro ně učebnu s počítači, kde probíhá online výuka z Ukrajiny. Zajištěn nepedagogický dozor. Obědy za 35.- mají tito žáci hrazené. Co se týče finanční pomoci, obec podpořila náš transparentní účet i sbírky pořádané organizacemi Člověk v tísni a ADRA. Obec by snad mohla přispět i na auta, která kvůli převozu humanitární pomoci žádá ukrajinská strana.

Pilníkov
Možnosti ubytování běženců z Ukrajiny jsou ve městě omezené, v krajním případě by šlo poskytnout tělocvičnu. V Pilníkově jsou zatím tři Ukrajinci, názor na pomáhání lidem prchajícím z válečných oblastí Pilníkovské rozděluje.

Úpice
Město nabídlo 40 míst, zájem o ně zatím moc není, ale určitě proběhne v rámci regionu i kraje přerozdělování lidí, na což je Úpice připravena. Lidem nabízejícím ubytování je třeba připomenout, že to není jednoduché, ztratí soukromí a podobně. Většina příchozích je skromná, daří se pro ně shánět práci, umisťovat děti do škol a školek.

Havlovice
V obci je k dispozici ubytovna TJ Sokol Havlovice pro 30 lidí. Bylo zde původně 17 Ukrajinců, z toho 10 již odjelo do Karlových Varů. Těm, co zůstali, obec hradí a dováží obědy, ostatní si Ukrajinci platí sami. Sedm běženců našlo střechu nad hlavou u Andyho Andrše, jiní se zabydleli v dalších domech. Zvažuje se tu propojení ukrajinských dětí.

Vlčice
Obec nabídla k ubytování sál obecního úřadu se sociálním zařízením, zatím tato nabídka vyslyšena nebyla.

Suchovršice
Proběhla v obci materiální sbírka pořádaná SDH Suchovršice, zapojilo se do ní velké množství lidí. Obec přispěla do naší transparentní finanční sbírky. Celkem 9 ubytovacích míst obec nabídla přes portál nasiukrajinci.cz, zatím o ně není zájem. Jde o místa v prvním patře hospody. Jídlo by se sem uprchlíkům vozilo odjinud, nebo by si vařili. Další tři až čtyři místa jsou nabízena v chalupě č.p. 7. Tělocvičnu obec nenabízí, o sportování je totiž po covidu velký zájem. 

Maršov u Úpice
V obci proběhla materiální sbírka, možnosti ubytování tu nejsou.

Chotěvice
Obec poskytla uprchlíkům materiální pomoc, pořizuje například spací pytle. Problém podle vedení obce je, že Ukrajinci chtějí i kvůli dostupnosti práce spíše do větších sídel. 

Vlčkovice v Podkrkonoší
Vlčkovičtí nemají moc možností k ubytování běženců. S SDH uspořádána materiální sbírka, do níž lidé nosili prodlužovací šňůry, rychlovarné konvice, kaše, čaj, kávu... Oblečení tu nebrali, lidé totiž přinášeli hrozné věci. Pomoc Vlčkovičtí směřovali do Dvora Králové maminkám s dětmi ve věku 8 až 15 let.

Choustníkovo Hradiště
Finančně obec přispěla na transparentní účet MAS. Materiální sbírka byla zaměřena hlavně na hasičské vybavení. V obci jsou někteří Ukrajinci celoročně. Aktuálně zde přibylo 14 uprchlíků, zázemí poskytuje Malus nebo Pension Doctor. Zastupitelé obce schválili, že běženci dostanou poukazy v hodnotě 2 tisíce korun - mohou je uplatnit v místních obchůdcích. Pak se uvidí, jak bude podpora vypadat dále.

Mapa k článkům - kliknutím zobrazíte informace

Vybrali jsme pro Vás