MAS Království Jestřebí hory

O nás Servis regionu Fotogalerie Kontakt

Filtry - zde klikněte pro jejich nastavení

Naše MAS pomáhá obětem války různými způsoby

Publikováno: Út 01.03.2022

Region: Jestřebí hory, Libňatov, Podkrkonoší, Úpice

V regionu je nabízeno ubytování, práce i program pro ukrajinské děti...

Místní akční skupina (MAS) Království – Jestřebí hory ve spolupráci s Obcí Libňatov a dalšími partnery organizuje efektivní pomoc Ukrajině. Na území MAS už byly vyčleněny desítky míst pro ubytování uprchlíků z válečných oblastí, nabízena je přeprava lidí a materiálu. Aktuálně také v Podkrkonoší zřídili transparentní účet pro finanční pomoc.

Peníze došlé na účet číslo 380381385/0600 organizátoři sbírky použijí na nákup zdravotnických potřeb a ochranných pomůcek (stav financí na tomto účtu můžete sledovat ZDE). „Materiál následně zakoupíme u českých firem. Zohledňujeme konkrétní potřeby ukrajinské strany. Kontaktní osobou je pro nás MUDr. Roman Kostyšyn z Koordinačního centra pro pomoc Ukrajincům a obraně. Budeme pak pravděpodobně pomáhat i s dopravou materiálu na Ukrajinu,“ prozrazuje ředitel MAS Království – Jestřebí hory Jan Balcar.  

S nezištnou pomocí přispěchala na Úpicku ihned po zahájení ruské agrese spousta lidí. Například starosta Libňatova Jaroslav Pich na nic nečekal a vyrazil ke slovensko – ukrajinským hranicím. „Do auta jsme tam naložili dvě maminky a čtyři krásné děti z ukrajinské Koločavy, odvezli jsme je do Bystřice pod Hostýnem. Tam pak všichni přestoupili do autobusu a pokračovali směr Hluboká nad Vltavou, kde potkají další běžence z Koločavy, chtějí být zkrátka spolu,“ vysvětloval Jaroslav Pich, kterému se hlásí další dobrovolníci s auty nabízející přepravu lidí prchajících před válkou. „V obci máme také vyčleněný celý dům, ve kterém je patnáct míst. Ubytovací kapacity pro potřebné nabízejí i další lidé,“ ocenil libňatovský starosta, kterého vlna solidarity Čechů s Ukrajinci příjemně překvapila.

Na území Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory nabízejí pomoc lidé, města, obce, spolky nebo sportovní oddíly. Vymýšlejí se aktivity pro děti a hledá se práce pro dospělé, aby se příchozí odreagovali a aspoň na chvíli nemysleli na to, co se děje u nich doma. Lidé v regionu jsou také připraveni Ukrajincům pomoci s vyřízením potřebných dokladů.  

Podrobnější informace najdete na www.kjh.cz.

Petr Záliš, MAS KJH

Přílohy / dokumenty:

ico-pdf Leták MAS KJH - pomoc Ukrajině.pdf [PDF, 133 kB]

Mapa k článkům - kliknutím zobrazíte informace

Vybrali jsme pro Vás