MAS Království Jestřebí hory

O nás Servis regionu Fotogalerie Kontakt

Filtry - zde klikněte pro jejich nastavení

Havlovice hostily sněm MAS

Havlovice hostily sněm MAS

Klikněte pro zvětšení obrázku.

Publikováno: Út 05.12.2023

Region: Havlovice, Jestřebí hory, Podkrkonoší

Lidé z celého území Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. se sjeli do Havlovic. Místní kulturní dům byl ve čtvrtek 30. listopadu 2023 od 17 hodin dějištěm sněmu MAS, kterým vyvrcholila IX. Venkovská konference. Během havlovického setkání se mimo jiné bilancoval končící rok 2023, který byl zase hodně nabitý.

Úvod obstaral tradičně ředitel MAS Jan Balcar, který přítomné přivítal a odstartoval projekci videí. Krátké reportáže přiblížily dotační projekty realizované na území místní akční skupiny v poslední době. V Havlovicích také vzrostl počet partnerů MAS již na 84. Naši partnerskou základnu rozšířili Jiří Gangur (fyzická osoba), Jan Vitebský a Mgr. Eva Raisová (podnikatelé v zemědělství) a Mateřská škola Rtyně v Podkrkonoší.

Během sněmu rovněž došlo na hodnocení letošních akcí pořádaných pod hlavičkou MAS. Jednalo se o tradiční Olympiádu pro starší a dříve narozené v Havlovicích, další inspirativní výjezd na Slovensko, preventivní divadelní představení „Senioři, nedejte se!“ a zmíněna byla i naše účast na vyhlášení soutěže „Babička roku“. Přiblíženy byly také aktuální informace týkající se Strategie komunitně vedeného místního rozvoje, projektů Nová zelená úsporám Light, Místní akční plán Trutnovsko, Potravinová banka, Šablony pro nestátní neziskové organizace či Vzdělávání pro Trutnovsko I. Součástí sněmovního bilancování bylo i čerpání dotačních peněz z operačních programů, využity přitom byly přehledné interaktivní mapy z dílny Jakuba Frýby. Zhodnocen byl taktéž servis Společenství obcí Podkrkonoší a Svazku obcí Jestřebí hory, služby GDPR a podobně.

Zvláštní pozornost byla věnována oživení časopisu Společník. Historicky první číslo vyšlo pod tímto názvem v říjnu 2004. V prosinci 2010 opustilo tiskárnu první číslo Společníku, které vydala MAS – do listopadu roku 2014 jich spatřilo světlo světa celkem devět. Po bezmála devítileté pauze, kdy dostaly přednost operativnější elektronické informace, přichází opět pokus o zpravodajství papírové. Děje se tak pod šéfredaktorskou taktovkou Petra Kalouska.

Během sněmu se také plánovaly aktivity na rok 2024. Ve dnech 3. – 5. dubna pojedeme za poznáním a inspirací za kolegy z MAS Český sever. Ve čtvrtek 25. dubna bude následovat další sněm MAS. Olympiádu pro starší a dříve narozené máme v kalendáři zvýrazněnou s datem 5. září 2024. V souvislosti s IX. Venkovskou konferencí děkujeme všem účastníkům i společnosti Orange Catering, která tradičně zajistila výborné občerstvení. 

Petr Záliš, MAS KJH


Prostudujete si výstupy ze sněmu MAS.

Větší fotogalerie ze sněmu MAS je zde.

Mapa k článkům - kliknutím zobrazíte informace

Vybrali jsme pro Vás