MAS Království Jestřebí hory

O nás Servis regionu Fotogalerie Kontakt

Filtry - zde klikněte pro jejich nastavení

Vlajka pro Tibet 2023: pokrmy a modlitební praporky

Publikováno: Út 28.03.2023

Region: Jestřebí hory, Úpice

Prostřednictvím mezinárodní kampaně „Vlajka pro Tibet” si každoročně v březnu připomínáme povstání tibetského lidu proti čínské okupaci v roce 1959, při kterém zahynulo na 80 000 Tibeťanů. Statisíce z nich pak zemřely v následujících letech ve věznicích, pracovních táborech či během hladomoru.

Pohnuté osudy tibetského národa si v úterý 28. března 2023 v Úpici připomněli účastníci setkání, které uspořádal Studentský parlament Městského gymnázia a SOŠ Úpice společně s Místní akční skupinou Království - Jestřebí hory, o.p.s. Studenti kvarty úpického gymnázia v úvodu vyslechli informaci o tradici pořádání Vlajky pro Tibet ve městě. "Tuto tradici v Úpici založil už v devadesátých letech místní podnikatel a známý cestovatel Olda Šlégr. Akce je každoročně tematicky zaměřena," vysvětlil ředitel MAS Království - Jestřebí hory Jan Balcar.

Letošní úpická Vlajka pro Tibet nabídla možnost vyzkoušet si výrobu tibetských modlitebních praporků, na látku ve tvaru obdélníku si mohli zájemci pomocí dřevěného razítka zvěčnit mantru. "Podívali jsme se na film, který nám poskytla organizace MOST Pro Tibet zabývající se pomocí tibetským exilovým komunitám v Indii a Tibetu. Součástí úpického setkání byla také ochutnávka tibetských pokrmů z tsampy, což je mouka z praženého ječmene. Podával se tu i voňavý indický čaj," prozradila Petra Nývltová, koordinátorka Studentského parlamentu MAS Království - Jestřebí hory a Městského gymnázia a SOŠ Úpice. Součástí setkání bylo mimo jiné také povídání o nelehkých dobách naší nedávné historie nebo o tom, že svoboda a demokracie nejsou samozřejmostí a je třeba je chránit. 

Projektový den s názvem "Tibet - kultura a tradice" byl pořádán Studentským parlamentem MAS Království - Jestřebí hory, o.p.s.

Velká fotogalerie Pavly Kalouskové je ZDE.

Petr Záliš, MAS Království - Jestřebí hory, o.p.s.

Mapa k článkům - kliknutím zobrazíte informace

Vybrali jsme pro Vás