MAS Království Jestřebí hory

O nás Servis regionu Fotogalerie Kontakt

Filtry - zde klikněte pro jejich nastavení

Místní akční skupiny rozvíjejí komunitní život

Publikováno: Čt 09.03.2023

Region: Jestřebí hory, Podkrkonoší

Spolky, které lidé znají pod pojmem MASky obohatily v minulých letech Královéhradecký kraj o 1 a půl miliardy korun. Díky evropským dotacím se můžeme těšit na ještě vyšší finanční podporu v období 2023 – 2027. Místní akční skupiny pomáhají rozvíjet venkov i přes krajské dotace. V dotační výzvě podporující obyvatele Královéhradeckého kraje v době vysoké inflace a energetické krize v sociální oblasti pro rok 2023 uspělo 8 MASek, které budou realizovat projekty za celkovou částku 1 a půl milionu korun.

Úspory energie, dluhová a finanční gramotnost

Jak bojovat s růstem energií, poradí lidem v regionu Hronovska a Policka zástupci MAS Stolové hory. „Chceme se zaměřit na vznik komunitního energetického společenství. Informovat veřejnost o úsporách energií v domácnostech a také jim představit nový trend v České republice, což je komunitní energetika,“ vysvětluje Pavel Rejchrt, manažer pro komunitně vedený místní rozvoj.

Přednáškový cyklus z oblasti energetické, dluhové, sociální a právní oblasti bude probíhat na území MAS CIDLINA, konkrétně v obcích Nový Bydžov, Chlumec nad Cidlinou, Hlušice a Skřivany. Energetický expert poradí, jak si nastavit zálohy a snížit spotřebu energie v domácnostech. Sociální pracovník seznámí nízkopříjmové domácnosti s nárokem na dávky SPP a hmotné nouze, jak vyplnit formuláře a poskytne i individuální poradenství v rámci financí a dluhů. Zajištění práv klientů, základní poradenství dle občanského zákoníku a dluhové poradenství probere se zájemci po odborné stránce právník.

Malý LEADER na podporu komunitních akcí

Viola Zikmundová je učitelkou na Základní škole Školní ve Vrchlabí a seznamuje žáky s možnostmi, jak se zapojit do dobrovolnictví. Díky Mezinárodní ceně vévody z Edinburghu (DofE) se škola zapojila do vzdělávacího programu, který motivuje mládež v osobním rozvoji a ve smysluplném trávení volného času. Nové nápady mohou žáci zrealizovat díky MALÉMU LEADERu, který vyhlásila koncem roku 2022 Místní akční skupina Krkonoše. Ta podala žádost s 11 miniprojekty v celkovém objemu peněz 167 500 Kč na Královéhradecký kraj.  Finančně podpořené projekty přispějí k aktivizaci osaměle žijících seniorů, rodinám s dětmi, samoživitelům a sociálně slabším rodinám v době inflace a energetické krize.  

Jsem velice rád, že Místní akční skupina Krkonoše pomáhá školám i v rámci volnočasových aktivit. Díky finančnímu příspěvku budou moci naši žáci potěšit seniory personifikovaným velikonočním a vánočním přáním. Některá přání předáme osobně a některá zašleme poštou do domovů pro seniory v Královéhradeckém kraji,“ informoval ředitel školy Jaroslav Pleva.  

Další aktivita, která potěší místní komunitu je např. „udržitelný obchoďák“. Jedná se o sérii swapů jídla, rostlin či oblečení a užitkových věcí. Swap v překladu znamená výměna věcí, přebytků nebo nepotřebných zachovalých věcí, které však někdo jiný rád využije pro svoji potřebu.

Potravinová sbírka, sociální šatník a edukace

MAS Pohoda venkova podpoří v Orlických horách a kolem Dobrušky bazárky, kde si lidé budou moci nakoupit věci za symbolickou cenu nebo je obdrží i zdarma v rámci tzv. „sociálního šatníku“. Během Adventu uspořádají potravinovou sbírku a zrealizují odborné semináře v rámci finanční gramotnosti. „V Dobrušce poskytneme bezplatně na doporučení OSPODu pro sociálně slabé rodiny službu dětského psychologa,“ přidává k výčtu aktivit předseda spolku Zdeněk Drašnar.

Petra Hartmanová
MAS Krkonoše

Mapa k článkům - kliknutím zobrazíte informace

Vybrali jsme pro Vás