MAS Království Jestřebí hory

O nás Servis regionu Fotogalerie Kontakt

Filtry - zde klikněte pro jejich nastavení

Víkendový kurz Kreslení pravou mozkovou hemisférou

Publikováno: So 05.11.2022

Region: Jestřebí hory

Studentský parlament MAS KJH, o.p.s. připravil společně s Janou Michaelou Kopeckou obsáhlý kurz kreslení pro úplné začátečníky

V kreativní činnosti jsme významně omezováni levou mozkovou hemisférou. Říká nám, že něco neumíme, že se to nepodaří a že to nemá smysl ani zkoušet. Na pravou tvořivou hemisféru se na kurzu účastníci naladili pomocí jednoduchých většinou nelogických cvičení. Postupně po malých krocích od toho, co dobře umí k tomu, co je pro ně neznámé. 

Každý dostal potřebné informace a potřebné množství času k tomu, aby pochopil a prakticky si vyzkoušel jednotlivé postupy. Od základů – jako např. držení tužky, přenášení úhlů a měr, linií, vymezení prostoru až po vlastní portrét. 

Každý dokáže kreslit. Nevěříte? Paní Kopecká nás o tom přesvědčila!

Jana Michaela Kopecká organizuje kurzy kreslení pravou mozkovou hemisférou již od počátku vzniku této metody v ČR. Klade důraz na individuální přístup. Tajemstvím kresby je naučit se správně vidět. Cílem je poskytnout prostředky k uvolnění výtvarného potenciálu a získání přístupu ke kreativním schopnostem.

Za nás můžeme říci, že se kurz velice povedl. Důkazem toho bylo, že na konci účastnice kladly lektorce zvídavé dotazy.

Během kurzu nás paní lektorka přesvědčila o tom, že poměrně rychle se lze naučit tuto „logickou“ hemisféru vypnout a naučit se poslouchat „kreativní“ pravou. Nejprve se pracuje s plochou, prostorem, vymezení hranice a ve finální fázi vše doladí světlo a stín. Pomocí různých typů cvičení začíná levá hemisféra zjišťovat, že je na některé úkony krátká a přenechává prostor druhé straně. Levá hemisféra nezvládá vnímat prostor a mezery mezi jednotlivými objekty. Nevidí to, co nemá název, nebo co si neumí pojmenovat, a tak tyto části jednoduše ignoruje. A právě to je důvodem, proč je výsledný obrázek asymetrický a neodpovídá skutečnosti. V této chvíli musíme dát prostor pravé hemisféře. Ta nevnímá mezery a volný prostor jako „nic“, nýbrž jako součást celku. Dokáže kopírovat a vystihnout vzdálenost mezi jednotlivými objekty v obrázku, a proto je výsledný obrázek vzhledný a souměrný. V průběhu cvičení se přepínáme z módu „pravá“ do módu „levá“ mozková hemisféra. Kreslí se obrázky vzhůru nohama a zrcadlově. Díky tomu přestáváme vnímat portrét jako konkrétní obličej s očima, ušima a nosem a přestáváme se soustředit na jednotlivé části. Začínáme vnímat obličej jako celek. Díky tomu je výsledný efekt překvapivě dobrý.

Mapa k článkům - kliknutím zobrazíte informace

Vybrali jsme pro Vás